Salt la: navigare, căutare

Sistem de imprimare controlat şi centralizat

Sistemul centralizat de imprimare

Controlul centralizat al imprimantelor școlii se realizează după instalarea acestora în sistemul CUPS (Common UNIX Printing System), respectiv după alocarea la sălile de lucru, ca imprimante disponibile sau implicite.


Aceste configurări, precum și controlul de acces la imprimante se realizează ușor din clientul de administrare al sistemului OcSS prin:

  • blocare/deblocare imprimantă;
  • activare/dezactivare drivere Windows;
  • control imprimare din săli de clasă;
  • control cotă de imprimare.

Sistemul propriu de imprimare este centralizat şi controlat, deoarece OcSS îndeplinește rolul unui intermediar între entitățile (utilizator, calculator, etc.) şi imprimantele integrate.

Integrarea şi configurarea imprimantelor sunt gestionate cu ajutorul sistemului CUPS. Controlul drepturilor de acces se realizează din panoul de control al OcSS. Utilizatorii de tip profesor şi de tip administrator deţin drepturi similare la controlul sălilor, respectiv la blocarea/deblocarea accesului la imprimante integrate. Alocarea cotelor de imprimare este atribuția administratorului.


04 f printserver 1.jpg


Control acces la imprimante

Drepturile de acces ale imprimantelor sunt controlate de profesori şi de administratorul de sistem. Profesorii controlează doar drepturile de acces ale sălilor, în timp ce administratorul controlează toate entităţile (utilizatori, grupuri, roluri, săli) din sistem.

Următorul video youtube prezintă în detaliu o procedură de control a imprimantei dintr-o sală de curs, realizată de un profesor, incluzând și verificarea efectelor de activare/dezactivare imprimantă.


Să vedem pe scurt metodele de administrare:

1. Studenţi/Vizualizare sală: dintr-un meniu derulant, administratorii pot selecta orice sală, iar profesorii administrează doar serviciile sălii actuale.

04 f printserver 2.jpg


2. Securitate/Drepturi de acces sală: aceast pas este identic cu calea descrisă anterior. Înainte de a le aplica, se bifează casuţele setărilor în fereastra de dialog.


04 f printserver 3.jpg


Administratorii și profesorii pot activa/dezactiva oricând accesul la imprimante, din modulele dedicate: Vizualizare sală sau Vrăjitor teste.

Setarea drepturilor: cote şi mijloace de imprimare

Selectând opţiunea Drepturi şi setări imprimantă din modulul Reţea/Imprimante sistemul afişează imprimantele integrate. Să vedem opțiunile de control ale imprimantei de tip Canon MF5900.


04 f printserver 4.jpg

Accesul la imprimantă se controlează în secţiunea Tip control.

Imaginea următoare ilustrează setarea drepturilor de imprimare ale entităților existente, respectiv alocarea cotelor de imprimare. Se poate observa ca utilizatorilor de tip profesori (teachers) li s-a alocat o cotă de imprimare de 10 pagini/zi.


04 f printserver 5.jpg


Apăsând butonul Aplică sistemul se execută comanda pentru autorizare, ceea ce înseamnă că în acest moment imprimanta selectată poate fi utilizată doar de profesori.


04 f printserver 6.jpg


Cu opțiunea blocării se interzice imprimarea de către utilizatorii nominali şi grupuri.

În exemplul alăturat li se interzice studenților utilizarea imprimantelor integrate în sistem.


04 f printserver 7.jpg


După cum se vede în ilustrația de mai jos, imprimanta sus-numită este închisă în fața utilizatorilor de tip studenți.


04 f printserver 8.jpg

<- Articolul precedent | Articolul următor ->