Salt la: navigare, căutare

OcSS ca sistem centralizat de fişiere

Sistemul de fişiere

OcSS furnizează un sistem de fișiere centralizat care poate fi accesat prin clientul web de administrare, de pe orice stație de lucru integrat în rețea. Documentele aflate în sistemul de fişiere sunt stocate pe server şi sunt retransmise utilizatorilor la fiecare autentificare.


Centralizarea datelor asigură posibilitatea accesului controlat la nivelul fiecărui utilizator din sistem. Baza de date aflată pe serverul de fişiere este protejată, aşadar centralizarea sistemului de fișiere asigură securitatea datelor. Confidențialitatea datelor este asigurată prin procedura de identificare a utilizatorilor pe baza numelor de utilizatori şi parole.

Sistemul de fişiere în mediul Linux prezintă următoarea structură standard (arborescentă) a directoarelor şi a fişierelor. Acesta se administrează în panoul de control prin modulul de administrare Sistem.


08 a filesystem 1.png


Aceeaşi structură de fişiere, folosind clientul Windows:


08 a filesystem 2.png


Structura fișierelor şi a unităților de stocare în Windows:


08 a filesystem 3.png


Să aruncăm o mică privire asupra acestor unități de stocare, furnizate de OcSS: :

  • G: partiţia grupurilor
  • P: drive comun, accesibil tuturor utilizatorilor
  • R: conține sistemele de fișiere ale utilizatorilor șterşi
  • S: conţine pachete software
  • T: drive accesibil utilizatorilor de tip profesor
  • U: conţine folderele accesibile de utilizatorul nominal
  • Z: partiţia proprie

Cotă sistem de fişiere

Dimensiunea cotei sistemului de fişiere este determinată de un administrator cu ajutorul ferestrei de dialog aflat în Sistem/Setări globale/Alte setări. Modificarea ulterioară a cotei (în cazuri justificate) se execută prin modulul Utilizatori/Grupuri/Editare utilizator.


08 a filesystem 4.png


Drepturi de acces

Controlul centralizat al datelor presupune că se pot introduce restricţii ale accesului la date la nivelul fiecărui utilizator. Există două variante pentru limitare: acces Permis sau acces Blocat.

Utilizatorii de tip profesori şi administratorii de sistem dețin permisiuni similare în limitarea drepturilor de acces. Profesorii le pot modifica sub modulul Studenţi prin opţiunea Editare date studenţi, iar administratorii de sistem sub modulul Utilizatori/Grupuri, prin opţiunea Editare utilizator.


08 a filesystem 5.png

<- Articolul precedent | Articolul următor ->