Salt la: navigare, căutare

Creare backup şi restaurare sistem

Salvări de siguranță, restaurare sistem

Crearea regulată de salvări de siguranță a sistemului (backup-uri) este posibilă prin modulul OcSS dedicat. Acest mecanism ne va proteja de pierderea de date în cazul defecţiunilor hardware sau soft. Printr-un backup vom avea o copie fidelă a informațiilor şi setărilor de sistem şi vom putea restaura oricând sistemul.


Backup-ul este realizat pentru a păstra într-un loc separat o copie a datelor. Această copie se utilizează pentru a reface datele în cazul în care suportul original nu mai poate fi folosit din orice motiv.

Sistemul efectuează salvarea datelor în mod automat la un anumit termen prestabilit, în condiţia în care dispozitivul de stocare este conectat. Cu toate acestea, salvarea se poate realiza şi manual. Salvarea datelor are două modalităţi:

1. Prin USB pe un dipozitiv extern de stocare
2. Prin NFS (Network File System - Sistemul de fişiere al reţelei) pe o unitate de reţea

Restaurarea datelor se face cu ajutorul bazei de date salvată pe o unitate externă.

Salvarea datelor

Salvarea datelor pe o unitate externă sau pe o unitate de reţea se realizează prin modulul de administrare Sistem/Vrăjitor backup.


11 a backup wizard 4.jpg


1. Operaţiunea de salvare se va începe după conectarea unităţii externe de stocare la USB. Din meniul derulant se alege dispozitivul extern dorit, apoi se introduce locaţia folderului de backup (Cale completă folder backup), iar dacă dispozitivul necesită o formatare, îl formatăm prin bifarea căsuţei Formatare "ext3".


11 a backup wizard 1.jpg


În fereastra următoare găsim nişte valori pentru creare backup.


11 a backup wizard 6.jpg


Orice modificare va fi salvată cu opţiunea Aplică, iar prin Testează mount se va testa dacă unitatea externă se poate conecta la USB. Apăsând butonul Creează backup, datele vor fi salvate. Pentru a preveni deteriorarea datelor de pe hard este indicat ca la anumite perioade de timp acestea să fie salvate pe alte dispozitive de stocare.


11 a backup wizard 2.jpg

11 a backup wizard 5.jpg


2. Similar se procedează şi în cazul salvării de siguranță prin sistemul de fişiere al reţelei.

Restaurarea sistemului

11 a backup wizard 8.jpg


Salvările de siguranţă se pot restaura în orice moment cu ajutorul modulului Restaurare backup, după conectarea dispozitivului de stocare, ceea ce conţine ultima copie fidelă a informaţiilor şi a setărilor de sistem. Restaurarea se efectuează cu ajutorul următoarelor valori:


11 a backup wizard 7.jpg


11 a backup wizard 3.jpg

<- Articolul precedent | Articolul următor ->