Salt la: navigare, căutare

Autoinstalarea pachetelor software Windows

Instalare pachete software, aplicaţii, utilitare

Acest modul gestionează aplicațiile/utilitarele care pot fi instalate automat în cadrul rețelei locale a școlii, pe stații de lucru, cu sistem de operare Windows, în diferite configurații de instalare, organizate în categorii de pachete software, grupate pe săli de clasă sau mai multe calculatoare, pe care urmează să fie instalate.

OcSS Public Repo

OcSS Public Repo este depozitul public de pachete software, pus la dispoziție de Cloud Systems prin Internet. Acest modul al distribuirii și instalării pachetelor, permite crearea configurațiilor complexe de instalare, bazate pe combinarea sălilor de clasă, stațiilor de lucru, categoriilor și a pachetelor software.

Atenție: unitățile de învățământ vor deține licențele necesare aplicațiilor, care urmează sa fie instalate, modulul curent realizează (doar) instalarea automatizată. Drepturile de licențiere sunt definite de producătorii aplicațiilor și rămân neschimbate!

Managementul pachetelor software, editarea categoriilor

Managementul pachetelor software Windows se realizează în modulul Reţea/Pachete Software Windows. Aici le găsim pe cele care vor fi descărcate din depozitul central pentru a fi disponibile local. Instalarea unui pachet se realizează conform ilustrației de mai jos.


04 b swrepository 1.jpg

În următorul video youtube sunt prezentate proceduri de lucru în vedera creării, editării, categoriilor de pachete software pentru autoinstalare, funcționalitate OcSS, care facilitează gruparea pachetelor software în unități de bază.


În următoarea fereastră, înainte de instalarea unor pachete, se execută o filtrare pe entitățile de bază şi pe o Configuraţie Hardware.

04 b swrepository 2.jpg


Pentru instalarea unei singure aplicaţii din pachet se bifează aplicaţia şi se execută operaţiunea.


04 b swrepository 3.jpg


Prin opţiunea Editare pachete se creează pachete noi şi se şterg cele existente. Exportarea şi importare pachetelor software se efectuează tot din această secţiune.


04 b swrepository 4.jpg


Crearea şi ștergerea categoriilor de pachete se execută sub modulul de administrare Editare categorii. Pentru ștergere se bifează pachetul şi se apasă butonul Șterge categorie. Crearea unui pachet nou necesită introducerea unui nume şi alegerea cel puțin a unuia dintre pachetele existente.


04 b swrepository 5.jpg


Următorul video youtube prezintă în detaliu procedură de descărcare a pachetelor software din OcSS Public Repo inclusiv consultarea informațiilor disponibile pentru pachete MSI și/sau WPKG.

Scenarii complexe de autoinstalare pachete software

Următorul video youtube prezintă în detaliu două scenarii de instalare. Primul scenariu prezintă autoinstalarea unui pachet de mai multe utilitare, cu restartarea stației de lucru destinație și urmărirea statusului de instalare din panoul de control al sistemului OcSS. Al doilea scenariu prezintă instalarea/dezinstalarea unor pachete fără restartarea stației de lucru.

<- Articolul precedent | Articolul următor ->