Salt la: navigare, căutare

Adăugare săli, staţii

Creare sală şi adăugare de stații de lucru

Prin adăugarea sălilor şi a calculatoarelor la reţeaua internă obținem o imagine generală şi una structurată asupra sălilor și stațiilor de lucru existente în instituţia de învăţământ.


După instalarea sistemului urmează configurarea OcSS-ului, prin adăugarea sălilor de clasă şi a stațiilor de lucru. Astfel se realizează reţeaua acestora. Calculatoarele vor fi adăugate pe baza adreselor MAC. Aceasta este folosită la identificarea unui calculator din rețeaua locală. Fiecărui calculator ii este alocată o adresă IP, acesta fiind identificatorul unic al dispozitivului aflat în rețea. Adresa este folosită pentru a stabili un canal de comunicare între mai multe calculatoare sau rețele.

Procedura adăugării sălilor de clasă și a calculatoarelor este foarte ușoară și se efectuează în modulul aferent.

Crearea sălilor de clasă

Adăugarea sălilor se realizează prin modulul de administrare Reţea/Săli/Staţii de lucru, după selectarea opțiunii Adăugare sală nouă.


03 room workstation 0.jpg


Fereastra următoare este destinată configurării sălilor: în primul pas se introduce numele sălii (testroom), apoi se vor aloca adresele IP disponibile, iar în al treilea pas alăturam sala unei configurații hardware.


03 room workstation 1.jpg


Adăugarea echipamentelor de reţea (calculatoare)

Adăugarea computerelor se poate efectua în trei feluri: din sala ANON_DHCP, din testroom, creată recent sau adăugare din clientul Windows. În sala ANON_DHCP se găsesc acele echipamente de rețea care nu sunt alăturate niciunei săli.


03 room workstation 2.jpg


Înainte de adăugare este necesară introducerea adreselor MAC ale echipamentelor de rețea, despărțite prin cratimă (-) sau prin două puncte (:) și aranjate în ordine crescătoare.


03 room workstation 3.jpg

Ordonarea (geometrie) virtuală a sălilor

Pentru a avea un aspect general asupra sălilor existente, acestea vor fi modelate corespunzător realității fizice. Funcționalitatea modelării virtuale se găsește în categoria Reţea/Săli/Staţii de lucru, apăsând butonul unei săli. Să vedem această funcţionalitate, pe scurt:


03 room workstation 4.jpg


Ordonarea virtuală începe cu structurarea sălii pe coloane şi rânduri. În sala testroom - după cum se observă în imaginea de mai sus - se află 3 calculatoare: calculatorul așezat în mijlocul primului rând imaginar, este cel al profesorului, iar cele aflate în al doilea rând aparțin studenților. Astfel, potrivit geometriei originale a sălii, se creează un tip de sală 2x3.

03 room workstation 5.jpg


În pasul următor calculatoarele vor fi deplasate din câmpurile de pe partea dreaptă în cele din partea stângă, având în vedere geometria reală a sălii de clasă.


03 room workstation 6.jpg


Următorul video youtube prezintă în detaliu procedura de creare sală, stație de lucru.

<- Articolul precedent | Articolul următor ->